Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Performance Questionnaire

Performance Questionnaire

Test your knowledge on the subject ‘Performance’. The questionaire consists of 26 questions. Answers can be found at the bottom of the page. Please note that they are not verified for correctness. If you find any errors, please report them in the Forum (Tech Talk).

Good luck!

 

1. An aircraft is gliding at its best range glide speed. If angle of attack is decreased?
a. Glide speed will decrease
b. Glide endurance will increase
c. Glide range will decrease
d. Glide range will increase

2. How do IAS and drag vary as a flight progresses for a jet aircraft flying at its maximum range cruise speed?
a. Increase, Increase
b. Increase, Decrease
c. Decrease, Decrease
d. Decrease, Increase

3. What is the tyre speed limit?
a. Max Vlof in ground speed
b. Max V1 in TAS.
c. Max V1 in ground speed.
d. Max VLOF in TAS.

4. The long range cruise speed for a jet aircraft gives?
a. 1% increase in TAS
b. 1% increase in IAS
c. 1% increase in ground speed
d. 99% of maximum cruise range with an increase in IAS

5. An aircraft is gliding at its best range glide speed. If angle of attack is increased?
a. Glide speed and range will decrease
b. Glide speed and endurance will increase
c. Glide speed will decrease and range will increase
d. Glide speed will increase and range will decrease

6. When descending at constant mach number IAS….. and the margin to low speed buffet……
a. Increases, Increases
b. Increases, Decreases
c. Decreases, Decreases
d. Decreases, Increases

7. A jet aircraft is climbing at Vx and constant powers setting. If speed is reduced while power setting held constant?
a. Climb gradient and ROC will increase
b. Gradient and ROC will decrease
c. Gradient will increase and ROC will decrease
d. Gradient will decrease and ROC will increase

8. The distance available for a jet aircraft planning to land on a wet runway?
a. Must be at least 15% greater than the dry landing distance
b. May be less than 15% greater than the dry landing distance, provided such data is included in the flight manual
c. May be less than 15% greater than the dry landing distance, provided the airport authority gives approval for the landing
d. May be less than 15% greater than the dry landing distance provided the operating company gives approval for the landing

9. Maximum endurance may be achieved by?
a. Carrying out a steady climb followed by a steady descent
b. Flying at the absolute ceiling for as long as possible
c. Flying at constant altitude and constant speed using minimum fuel flow
d. Flying at VMRC in straight and level flight

10. Which of the following statements is true?
a. Best range speed is lower than best endurance speed
b. Best prop range speed is equal to best glide range speed
c. Best range speed and best endurance speed are the same thing
d. Best glide speed is approximately 1.32 Vimd

11. How will variations in C of G position within authorised limits affect the fuel consumption in terms of ANM/Kg?
a. Forward movement will increase ANM/Kg
b. Forward movement will decrease ANM/Kg
c. There is no relationship between C of G position and ANM/Kg
d. Rearward movement will decrease ANM/Kg

12. In order to achieve maximum glide range an aircraft must be flown at?
a. Vimp
b. Vimd
c. Vx
d. Vy

13. If a pilot elects to land with 35 flap instead of 25 flap the field limited landing mass will……and the climb limited landing mass will……..? 
a. Increase, increase.
b. Increase, decrease.
c. Decrease decreases.
d. Decrease, increase.

14. Which of the following statements is true of two identical aircraft of different masses when descending at idle power setting at any given angle of attack? 
a. The heavier aircraft will have a greater forward and greater vertical speed than the light aircraft
b. The heavier aircraft will have a lower forward speed but greater vertical speed than the light aircraft
c. The lighter aircraft will have a lower vertical speed but greater forward speed than the heavier aircraft
d. The lighter aircraft will have a greater forward speed but a lower vertical speed than the heavier aircraft

15. To maintain a lower speed greater than Vs, when flying at the back of the drag curve?
a. More flap is required
b. Less thrust is required
c. Less flap is required
d. More thrust is required

16. Which of the following conditions might cause V2 to be limited by Vmca?
a. High ambient pressures
b. Low ambient temperatures
c. High flap setting
d. All of the above

17. What happens to the descent angle as an aircraft descends from FL370 to FL250 at constant Mach number then from FL250 to FL100 at constant CAS?
a. Increase, increase
b. Increase, constant
c. Decrease, decrease
d. Decrease, constant

18. How is SFC affected by C of G movement?
a. SFC is not affected by C of G position
b. Forward movement increases SFC
c. Rearward movement increases SFC
d. Rearward movement decreases SFC

19. If a pilot elects to land with 35 flap instead of 25 flap the landing distance will…….and the go-around performance will……
a. Increase, increase
b. Increase, decrease
c. Decrease, decreases
d. Decrease, increase

20. When carrying out certification test flying to establish Vmcg, why is nose-wheel steering considered to be inoperative?
a. Because nose-wheel steering is ineffective after Vr
b. Because nose-wheel steering would not be used in the event of an engine failure during the take-of run
c. Because Vmcg must be valid for both dry and wet runway conditions
d. Because aircraft may be operated with defective nose-wheel steering

21. How will increasing take-off weight affect the minimum value for V1? 
a. Increase
b. Decrease
c. No affect
d. Increase it by the same percentage as the weight increase

22. Which of the following is true of the situation where V1 is calculated to be less than Vmcg?
a. VMCG must be increased to equal V1
b. V1 must be increased to Vmcg but TODA will then be greater than ASDA
c. V1 must be increased to Vmcg but ASD will then be greater than TOD
d. Take-off will not be permitted

23. If the effects of compressibility are ignored, haw would CL vary as altitude increases when climbing at constant CAS?
a. Decrease
b. Increase
c. Remain constant
d. Decrease then increase at higher altitudes

24. Where does the second segment start for a turbojet aircraft?
a. When flaps are fully retracted
b. When flaps are selected up
c. When landing gear is fully retracted
d. When landing gear is selected up

25. When climbing to cruising altitude a headwind will cause? c
a. Increased climb time
b. Decreased climb time
c. Decreased ground distance covered in the climb
d. Increased ground distance covered in the climb

26. With respect to the optimum cruise altitude, commercial aircraft are flown?
a. At optimum altitude at all times
b. At optimum altitude throughout cruise flight
c. At optimum altitude whenever ATC instructions permit
d. Within 2000 ft above or below optimum throughout cruise flight

Answers:
1.) c
2.) c
3.) a
4.) d
5.) a
6.) a
7.) b
8.) a
9.) c
10.) b
11.) b
12.) c
13.) b
14.) a
15.) d
16.) d
17.) b
18.) a
19.) c
20.) c
21.) a
22.) c
23.) c
24.) c
25.) c
26.) c